iWina.pl The Wine Shop
Partynicka 34b/3u, 53-031 Wrocław
Godziny otwarcia
12:00 - 20:00
Sobota
12:00 - 18:00
Sklep z Winami Online #iwina @iwina
Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat. W przypadku braku akceptacji Regulaminu w całości lub w części, Sprzedawca prosi o niekorzystanie z Witryny.
W kraju takim jak Włochy, gdzie wino produkuje sie od ok. 3 500 lat, Brunello di Montalcino może być uznane za zupełnie nowy wynalazek. Faktycznie, wino nie jest mocno zakorzenione w miejscowej tradycji, ale stanowi rezultat badań i pracy jednego winiarza, Ferrucio Biondi-Santi. Około 1870 roku Ferrucio Biondi-Santi zaczął uprawiać w swojej winnicy pewien klon szczepu winnego Sangiovese znany jako Brunello. Jeszcze młody wówczas winiarz zauważył, że ta pododmiana Sangiovese – nazwana „grosso" w celu rozróżnienia jej od szczepu pochodzącego z okolic Chianti, charakteryzującego się mniejszymi gronami – jest bardziej odporna na ataki filoksery, która w tym czasie pustoszyła europejskie winnice. Ostatecznie Biondi-Santi całkowicie odnowił swoją winnicę, obsadzając ją wyłącznie nową pododmianą, na której w całości oparł produkcję swojego wina.
Biondi-Santi postanowił pójść jeszcze o jeden krok dalej, zrywając z ówczesną miejscową tradycją. W owym czasie w Toskanii zasadniczo preferowano młode czerwone wina, często szczypiące lekko w język, którym świeżości nadawała dodatkowo stosowana metoda produkcji zwana „governo” (metoda polegająca na dodaniu do wcześniej uzyskanego wina pewnej ilości moszczu z podsuszanych winogron). Brunello zostało natomiast poddane (podobnie jak to ma miejsce do dnia dzisiejszego) procesowi starzenia przez okres co najmniej czterech lat w dębowych beczkach, a następnie przez jakiś czas w butelkach, rozwijając swój unikalny aromat i smak. W miarę dojrzewania wino nabiera bardziej aksamitnego smaku, staje się bardziej harmonijne, a aromat głębszy i jednocześnie delikatniejszy.
Wszystkie te cechy Brunello zostały dostrzeżone przez polityka i czołowego toskańskiego producenta, który jeszcze w latach trzydziestych opracował specyfikację produkcji Chianti, barona Luigi Ricasoli. Ricasoli, który miał okazję degustacji Brunello z osławionego rocznika 1888, pozostając pod wrażeniem wina, miał wypowiedzieć te słowa: „sam nigdy tego nie osiągnę” nie pozostawiając tym samym żadnych wątpliwości co do doskonałej jakości i długowieczności tego wyjątkowego wina.
Godziny otwarcia
12:00 - 20:00
Sobota
12:00 - 18:00
"Beer is made by men, wine by God!"
Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat. W przypadku braku akceptacji Regulaminu w całości lub w części, Sprzedawca prosi o niekorzystanie z Witryny.
"Potwierdzenie Zamówienia przez Klienta jest równoznaczna ze złożeniem oświadczenia, że Klient bierze na siebie odpowiedzialność za odbiór zakupionego Towaru przez osobę pełnoletnią. Złożenie Zamówienia jest również tożsame z oświadczeniem Klienta, iż nie jest osobą, której zgodnie z art. 15 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, zabrania się sprzedaży napojów alkoholowych oraz, że nie dokonuje zakupu alkoholu celem dalszej odsprzedaży.Warunkiem dokonania odbioru jest pisemne potwierdzenie odbioru Towaru. Sprzedawca zastrzega, że Towar nie będzie wydany osobie niepełnoletniej lub nietrzeźwej. Sprzedawca uprawniony jest do sprawdzenia pełnoletności osoby odbierającej Towar."